PHENOMENAS 7: Žatec
05.05.2012

 Do Žatce jsme se opravdu velmi těšili. Pro někoho je to srdeční záležitost, pro jiné, jako třeba pro našeho generálního, rodná záležitost. Nemocnice, kde poprvé řekl „pivo“ už sice nestojí, ale pivně pospolitých svatostánků je zde dost. Žatec – achh město chmele a dočesný a kdysi výbornýho piva a mají tam Chrám chmele! Hurrrá na ně!

Předmluva
Říká se, že plánovaná akce nestojí za nic a ta neplánovaná je vždy lepší. U nás ale plánovat musíme a vždy je to prostě nejlepší. Nehledě na to, že plánování a počítání probíhá hodně v předstihu. Z prostého důvodu – všichni účastníci si musí svoje volno ve svých zaměstnáních zařídit. A téměř ve všech případech si na pokračování Pivních Fenoménů (dále jen PF) našetřit. Bohužel se zatím nikdo nenašel, aby nás sponzoroval. Pokud tedy někdo z Vás chce platit pivo, jídlo, ubytování, cestovní náklady a další nezbytnostě? Bude sice ve svém okolí vypadat jako blázen, ale na druhou stranu ho budeme všude chválit a i drobnosti pro něj uděláme. Například si pro ty peníze dojedeme. To je asi tak všechno, na pletí záhonů, mytí oken a další podobné nezáživné práce zapomeňte. Samozřejmě cestovní náklady spojené s převzetím peněz hradí sponzor.

28.04.2012 jsme se vydali do Žatce, v něm bylo vybráno 9 hospod tentokráte pod taktovkou Jany Lavičkové (stajlANALitiX). Rozmanitost opět více něž dostačující. Naneštěstí v tento den padali teplotní rekordy a s nimi málem i my. 30 tisíc stupňů ve stínu a na žíle 2 promile je velmi zvláštní spojení.
Ubytovali jsme se v pro nás lukcusním hotelu Černý Orel, kde mají ve foyer vycpaného medvěda. Někteří z nás ho v brzkých ranních hodinách přemlouvali, jestli ještě nepůjde na plzeň v plechu nahoru na pokoj. Ani neodpověděl, snob.

Vyrážíme.

U Medvěda – první zastávka zároveň slouží jako místo pro konferenci a pro promaštění žaludků. Zde si žaludky promastíte vcelku slušně, jen bramboráky z pytlíku a kuřecí směs, kde prim hraje kečup nás nějak nezvedali ze židlí. Interier lehce přeplácaný – jsou tu obrazy i na stropě. Tohle ale nikomu z nás příliš nevadilo. Další matematické znamínko v podobě křížku dostává zahrádka – gril na tunu masa, efektní bar, posezení f ourajtu.
Ale plíseň (bohužel né ušlechtilá) na pivních táccích, kteří tam evidentně nebyli z předchozího večera, to je hnus.
Další mínusoidní věc je ona místnost kde i král sere sám. Prostě WC neskutečný – vzhledem i smradem (včetně dámských). Když si uvědomíte, že alespoň mi muži a chlapci na WC trávíme polovinu času z celého večera…
Na čepu Plzeň, Master, Žatec 11°. Slušná účast piv, podpora regionu a dvakrát plzeň jako bonus.
Vše ale stačilo pouze na 4. místo, 341 bodů.

5. místo patří Pivovaru u Orloje, který sousedí s Chrámem chmele a piva. Hodnocení se ale vztahuje pouze na pivnici, která je nekuřácká, velikáncká a ve všech směrech pivovárencká. Vychytávky jako tresor na půllitry štamgastů v podobě malých drátěných dvířek na zámeček, nebo plechové kostky na kterých si můžete zahrát třeba šachy.
Měli byste si z toho všeho správně sednout…víte kam, ale nesednete si. Nějak nám chyběl pocit úžasu, o kterém jsme si mysleli, že přijde mezi nás. Zahrádka je doufejme v režimu upgrade, protože jinak to nemá cenu.
Piva byla pitelná – hořký Samec, dvanactkoidní tmavé chrámové velmi mdlé, nesplňuje ani tmavost.
Dost nám v nabídce chyběla pšenice, která by uzavřela kruh. Nebo příprava na léto Radlerem. Světlé řezané limčou? V pivovaru? Proč? Už snad dost otazníků ne?
Nejsem „nějakej tendlecten“ přes WC, ale tady jsou teda tydlecty jako výborný. Pisoárů řada předlouhá, naproti nim předlouhá řada umyvadel a kakabinek. A celé takové červeno-černé. To se musí vidět. Tedy 5. místo, 339 bodů.
Proveďte prohlídku kompletnu i s Chrámem chmele a piva. Stojí to za to.

Volyňačka – je třetí, ale jen na našem plánu cesty. Umístění pro ni předposlední. 8. místo, 243 bodů.
Hospoda o několik levelů níž. Vlhké zdi místy bez omítky nejsou patinou, která je plusem v hospodách ve velkoměstech. Tady to tak prostě je. Menší překvapení bylo pivo. Ale pouze počtem. Rohozec, Gambrinus, Březňák. Chtěli jsme dát alespoň nějakou šanci a zkoušíme všechny. Nic, nichts, nothing. Pouze Březňák nezklamal a tvořil body.
Klasický příklad – dát si 20 něčeho v půllitru, čumět na forbal na plazmě, 20 krát si dojít na šajzekomoru a domu. Rohozec ani nedopíjíme, slušně pozdravíme těhotnou pivonosičku a zrychleným přesunem se taxíkujeme na

Ostrov – na první pohled obyčejná třetí cenová skupina, ale na druhý pohled první místo žateckých PF. 427 bodů z 540 možných.
Hospoda, která si na nic nehraje, na čepu pouze jedno pivo Žatec 11°. Dostačující, jeho chuť naprosto nejlepší. PAN VRCHNÍ po 22 letech k hostům přistupuje naprosto skvěle. Je to člověk, kterého hospoda baví.
Kuchyně nepředstavitelná – tlačenka, párky, matjesy, sekaná a další za 15 Kč. K tomu hotovky a polévky. Nemáme co dodat, snad jen ještě jednou pochválit pana Vrchního.
Ano pouze jedno pivo a vítěz. Někdy málo znamená hodně. Je to prostě nezapomenutelný ostrov uprostřed Žatce. Povinná zastávka pro všechny!

A teď honem rychle z vrcholu na dno, ať to máme za sebou.
Z divnoblbého důvodu mají U Slunce v sobotu zavřeno, proto k naší smůle končíme v Pizzeria Tom a Segy. 222 bodů, poslední 9. místo.
V trubkách mají Radegast, který takhle ale chutnat kurva nemá. Jídlo nehodnotíme, pizzy mohou být třeba dobré, ale v pizzerii kde mají v záchodě hovno, nevím. WC – počet míst k sezení 2, počet míst k stání 0. Sklo špinavé jako konec kance.
Honem vocamcať pryč.

Tulipán – country restaurace docela zkrušovicená. Další podtřístovkový salůn. Ani krušovický vlajkáč alkáč Mušketýr nezachrání. Ba ani tuplák nenarve prostory.
Velmi specifická hospoda na periferii. Proč na začátku sobotní noci v country hospodě hraje Usher, 50cent nebo kýho šlaka. Nikdo tam není a přitom o pár metrů dál v baru Bardorana mají plnou i terásku?
Chtěli jsme hodit oko, ale tlačili nás čas a moč.
Tulipán 288 bodů a 5. místo.
Byla vidět naprostá neúčinnost kántrystajlu. V jiných podobných zařízeních tohoto typu co jsme měli možnost navštívit bylo od 18:00h poloplno a country hudba byť reprodukovaná z cd jemně v pozadí připravovala vzduch na nástup kapely a dávala tušit k další prohopsané noci.
Každá vynechaná teplá sobotní noc je country death.

Pivní bar Hříbek – se svými speciály skončil na 3. místě, 345 bodů.
Útulno, perfektní místo a velmi dobrý podnikatelský záměr. Jen by to chtělo se nejdříve podívat někam jinam a potom dělat bigbít. Čtvrthodinová čekací doba na pivo je určitě jen vyjímka, stejně jako neznalost personálu piv na čepu. Na toto všechno existuje lék v podobě konkrétní nabídky piv u každého stolu. Popřípadě pivní listy. Host se při čekání dozví co si to vlastně objednal a hlavně obsluze odpadnou stresy a totok.
Samozřejmě zasloužené třetí místo. Kdo zná Černou horu už ví. Jemný výstřelek do tmy bylo nefiltrované moravské sklepní.Nic co by ubíralo na síle naopak byl Chlumecký Vít 11º – pšeničný nefiltrovaný ležák.Rotace pivovarů neuškodí, například pivovar Matuška, či Kocour pozvednou poháry hostů zase o kousíček víš.

My mladí a talentovaní jsme se přesunuli

Na Mládí – z 265 bodů a 7. místa jistě tušíte, že zde bude něco špatně.Jde o to, že sezení po tmě venku není jakože výhra. Nepřekonaný Žatec 11° je i zde. Nechceme se nikoho dotknout, i když v té tmě to není zase tak velký problém, ale dvě lampy které dají alespoň tušit kde jsou stoly, vše vysypat kačírkem, dvě slečinky na roznášení piva a jsme někde jinde.
Chápeme, že jde o sezóní sezení a proto hodnocení neberte až moc vážně. Ostatně po odpoledním tenise zůstat až do rána, si také dokážeme představit. Menším minusem bude určitě velký počet tenisových raket poztrácených na cestě domů.

Poslední žatecpoint patří dvěma psům, kteří mají i svoji vlastní krčmu.

Krčma u dvou psů – 2. místo, 355 bodů.
Ve všech análech mých spolupíčů se dočítám o dvou hlavních zásadních připomínkách.
První pojednává zhruba o tom, že umístění mezi garážemi a panelovými domy není příliš cugut.
Druhá se ale zmiňuje o tom, že si všichni umí představit zde strávený celý večer. Já bych si dokázal představit i strávení klobás, nakládaných sýrů a dalších k pivu hodících se potravin. A samozřejmě k tomu fůru Démonů, nějaký ten Master a nakonec brutálně hořké Svijany.
Jakákoli krčma nemůže za to kde se krčí, my jsme se tam defacto dokrčili.

Budeme doporučovat i bar v hotelu Černý Orel, ale zbytečně. Začíná tam rekonstrukce, doufáme, že ne kvůli nám a našemu sčítacímu procesu.

Velká různopivost v Žatci panuje, to se musí nechat. Čili pro nás i pro Vás jedině dobře.
Ve finále jsme poznali, že Žatec je po právu město chmele a piva.

Bohudík Vám za něj milý žatečáci.

Výsledky 7. Pivních fenoménů Žatec
maximální počet dosažitelných bodů 540

1.místo-OSTROV (Žatec) 427 bodů  OSTROV

2.místo-KRČMA U DVOU PSŮ (Master, Démon, Svijany) 355 bodů KRČMA U DVOU PSŮ

3.místo-PIVNÍ BAR HŘÍBEK (speciály, Plzeň) 345 bodů HŘÍBEK

4.místo-U MEDVĚDA (Master, Žatec) 341 bodů U MEDVĎA

5.místo-PIVOVAR U ORLOJE (Samec, Chrámové tmavé, Kolečko) 339 bodů PIVOVAR U ORLOJE

6.misto-TULIPÁN (Krušovice) 288 bodů TULIPÁN

7.místo-NA MLÁDÍ (Žatec) 265 bodů    bez adresy, hledat jako sportovní zařízení.

8.místo-VOLYŇAČKA (Rohozec, Gambrinus, Březňák) 243 bodů VOLYŇAČKA

9.místo-PIZZA TOM A SEGY (Radegast) 222 bodů TOM A SEGY

Porovnávací tabulka kategorií HOSPODA a PIVO samostatně

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Chrám chmele a piva

 

Opět došlo k přijímání nového člena. Stala se jím 

JANA KORTÁNOVÁ

její funkce DOKUMENTARISTA-obsluha kamerostroje mluví za vše.

Gratulujeme.

Členů přibývá a míst pro ně ubývá, z logiky věci že.
Proto neváhejte a poperte se o několik málo míst k sezení s námi u stolů.
http://www.pivnifenomeny.cz/bud-jednim-z-nas/

3 komentáře k článku “PHENOMENAS 7: Žatec”

  1. Vaclav Bukac říká:

    Předem zdravím… Skvěle odvedená práce. Jen tak dál a držím Vám palce. V.

  2. merdic říká:

    Takže pánové a dámy,
    jakožto nový podnájemním Pivnice Mládí, se musím bránit. Hospůdku mám od prosince loňského roku a veškeré mé finance a úsilí cpu do zdokonalení jak hospody, tak i terasy. Hospodu jsem zvedl z ničeho a po X letech začíná prosperovat. Bojuji jak s pronajímatelem, tak i s pivovarem a vy napíšete takové hlouposti, aníž byste se mnou prohodili alespoň pár slov. Jediné co jste mi řekli bylo, že spěcháte :-D.
    Takže dvě lampy, jak jste si mohli všimnout (kdybyste tak nespěchali) tam jsou, jenom že mi prý začíná letní sezóna až od května, takže nebyli zapojeny. Vysypání kačírku je sice parádní nápad, který nenapadl jen vás, ale byl zamítnut, protože by ho prý byly plné kurty (což je asi pravda, protože sem hodně chodí rodiče s dětmi), na kterých se nehraje tenis,ale nohejbal (nejvyšší extraliga Česka). A dvě slečinky bych musel zaplatit, přes den tu jednu většinou mám, ale platit dva lidi celý den na to prostě mít nemůžu. Sezení do rána na terase není také možné, nýbrž existuje městská vyhláška, která nařizuje, zavírat terasy ve 22:00.
    Jinak bych chtěl poděkovat za mé rodiče, kteří mají Ostrov, opravdu se hodně snaží a konečně si toho někdo všiml.
    Jsem rád, že se našla parta lidí, kteří dělají to co vy, určitě to je potřeba. Jen buďte trochu všímavější a možná i komunikativnější :-).
    Za „své“ Mládí Jiří Merda (Merdič)

    A to že jsem dostal tak malé hodnocení za pivko mě opravdu bolí, protože tak často jako já čístí a proplachuje pivní vedení pouze Ostrov.

    čus

    PS: adresa je na vratech – Studentská 2998

  3. Tomáš Kabrna říká:

    Takže Merdiči,
    KONEČNĚ se někdo pere za svoji hospodu.
    Abych se představil, jmenuji se Tomáš Kabrna a jsem autorem všech článků na našem webu. Mládí bylo do naší trasy/hodnocení zahrnuto, protože jsme měli informace, že snad Mládí bylo dříve než město Žatec. Prý kultovní místo. Fakt, že máte hospodu v podnájmu teprve půl roku, nemůže náhodný host vědět a Vy si to jistě na plot nenapíšete.
    K Vašemu příspěvku.
    Nezapojené lampy pro nás znamenají, že tam zkrátka nejsou. Vysypání kačírkem je jedno z mnoha řešení, jak zabránit hostům sedět v blátě. Platit 2 lidi celý den jde pochopitelně v případě, že hospoda vydělává. Nepřísluší nám hodnotit Váš business plán, my hodnotíme to co vidíme a pijeme v okamžik naší návštěvy. Vyhláška, která zahání hosty ve 22:00 domů platí i v Mostě, Praze…to víme všichni. To že si dokážu představit sedět na Mládí až do rána byl spíše kompliment. Boje s pronajímatelem jsou jistě nesnadné a držíme Vám palce, neboť z Vašeho komentáře máme pocit, že máte k Mládí srdeční vztah a stojíte si za ním! Pravdou je, že například náš Generální – Milan, čekal podobný příspěvek od úplně jiných hospod…

    V čem se ovšem zcela zásadně mýlíte, je naše hodnocení, zejména pak hodnocení Vašeho piva. Žatec 11° jak jsem psal, je v Žatci nepřekonán. Veškeré významné body, které jsme Vám udělili v kategorii PIVO, byli za pivo. Jenže kategorie PIVO má další části. Může se zdát, že je to příliš přísné, ale fakt jsme objektivitu pilovali dlouho. Pro příklad uvádím svoje hodnocení Mládí v kategorii PIVO:
    pivo-10b (z 10 možných), nabídka-2b (z 10 možných)
    Tento systém jsme ladili velmi dlouho a jak vidíte u rodičů, může vyhrát i hospoda s jedním pivem na čepu + několik druhů v lahvi. Nám jde totiž v první řadě o komplexnost nabídky a hodnocení. Další příklad rovněž ze Žatce…. Krásná hospoda, fantastická zahrádka s grilem, k tomu 3-4 piva…ale když se host podívá na WC, zvedne se mu žaludek! Tohle všechno se odrazí v celkovém hodnocení. Jistě, majitel může namítnout, že dal 3 mega do hospody a na záchody se teprve chystá. To mi ale přece nevíme…hodnotíme status quo v den naší návštěvy.
    Když stanovujeme trasu Fenoménů, nikdy neříkáme hospodským, kam přijdeme. Vydáme jen tiskovou zprávu, kterou rozešleme do tisku. Stejně tak je nám proti mysli mluvit s majiteli v den naší návštěvy. Tím bychom se přece nechali vědomě ovlivnit. Je pravda, že vnímavý personál podle našich stejnokrojů pochopí o co jde a tu a tam se do řeči dáme. Cíleně však tento dialog nevyhledáváme.
    Není vyloučeno, že se k Vám vrátíme, a třeba budeme překvapeni vaším zápalem a vstřícností města. O všem opět poinformujeme na našem webu.
    Mám opravdu velkou radost, že jste napsal. Myslím, že náš pohled pro Vás může být inspirující. Jsme parta lidí, která svůj koníček bere Vážně a za kolegy mohu říci, že si opravdu všímáme věcí, kterých si mnohdy běžný návštěvník nevšimne. Na druhé straně tento článek s příspěvky může pomoci jako PR a přispěje k lepšímu pohledu na Vaše Mládí 🙂 Dodá Vám možná další síly k dokončení Vašeho snu a prostě těm fenoménům ukážete jak má vypadat hospoda.
    Čus Tomáš

Komentáře k příspěvku

Webdesign: Kabris|NET