PHENOMENAS 6: Meziboří a Litvínov
08.02.2012

Když Vám někdo lže a vy to nevíte, tak to ani nepoznáte. Když Vám ale někdo lže a vy o tom víte, jste tak nějak nasraný. A když vám někdo lže, vy to víte a on se na Vás směje a fakt to myslí vážně, tak byste mu nejraději…řekli že lže. A když lže hostinskej, nebo pingl, k čertu s takovejma vosobama! Pilsner urguell prostě není a nikdá nebyla dvanáctka! Vzhůru na Mezák!


První zmínky o pivu jsou z Mezopotámie ze 7 tisíciletí před Ježíškem. V základu jde o kvašený alkoholický nápoj  vyráběný v pivovaru z obilných sladů, vody, chmele a pivovarských kvasinek  saccharomyces cerevisiae. Rozděluje se do základních kategorií – výčepní do 10% hm. , ležáky 11-12,5% hm. , speciální nad 12,5% hm obsahu alkoholu.

Pátrali jsme po údajích, které by objasnili přesnou stupňovitost plzeňského piva. První údaj za švýcarské laboratoře z roku 1897 udává hodnotu 11,84 a někdy v 50-70 letech minulého století byla stupňovitost vyšší než 12. Podle nejnovější zkoušky z té samé švýcarské laboratoře na podnět pana Žáka ze sdružení Za poctivé pivo se číslo zastavilo na hodnotě 11,64. Tolik pro upřesnění stupňovitosti plzeňského piva. Z toho vyplývá, že by se neměl udávat údaj 12°, anóbrž údaj ležák.
A teď proč to píšeme?
Nám jako pivním fenoménům toto nevadí a když na tento „nepatrný“ omyl narazíme, ihned s tím seznámíme osoby pověřené provozem výčepu. Pro nás to bude vždy Plzeň a pro širokou laickou veřejnost nejspíše také. Tedy kromě 85 000 pivních superznalců na Facebooku, kteří donedávna také říkali plzeňská dvanáctka.

Skutečně si právě čtete článek z průběhu 6. PF Meziboří-Litvínov. Tyto výše zmíněné moudra vyčtené z těch internetů jsou tu z důvodu objasnění stupňovitosti. Všichni co jsou obeznámeni s touto věcí jistě vědí, proč to uvádíme.

Ale teď už zpátky do mrazivých vzpomínek na  6. PF. Opět 9 zastávek tentokráte rozdělených do dvou nadmořských výšek. Průměrná teplota -16°C byla i pro nás tak trochu výzvou.
Ani v nejslabších chvílích jsme si ale nepřipouštěli, že bychom nedokončili. Časový plán jsme splnili do poslední minuty (12 00h – 0 00h ). Vše máme za sebou a premiérově i náš nový člen přes STYL a dobové ANÁLY.

Slečna Jana Lavičková.

S nově nabytou funkcí co by StajlANALitiX se do práce vrhla s nebývalou ochotou. Premiéru měli i naše luxusní stejnokroje s patřičným označením. Na rovinu můžeme prohlásit, že budily respekt. V některých případech až tak, že v pozdějších hodinách jsme u zrcadla zdravili sami sebe a někteří si dokonce chtěli podržet dveře. Ale dost sebechvály.

Podle výsledků níže je zřetelné a patrné první místo výčepu Na Východě. Takto by to mělo vypadat. 10° Gambrinus a Plzeň  jako dospělý pivo. Hned při vstupu Vás zaujme vyladěný interier, přičemž exterier zase tolik neláká. Na to si dejte pozor, abyste to nepřešli.Další plus v podobě vkusně zrekonstruovaných toalet a perfektně vyladěná a naladěná slečna Jana jako obsluha.

Kulturní kulečník kulturu zkulturní, ceny naprosto vyhovující a v neposlední řadě zdarma WI-FI pro aktualizaci všech kravin, které máte ve svých chytrých telefonech. Zde jsme nebyli určitě naposled. Mimochodem, jen zde hrála hudba.

Výsledky 6. Pivních Fenoménů Meziboří – Litvínov
maximální počet dosažitelných bodů 450

1.místo-NA VÝCHODĚ (Gambrinus, Plzeň) 372 bodů  NA VÝCHODĚ

2.místo-RESTAURACE KAHAN M (Krušovice) 282 bodů  KAHAN

3.místo-MARJÁNKA (Zlatopramen, Gambrinus) 277 bodů  MARJÁNKA

4.místo-RADNIČNÍ SKLÍPEK (Krušovice) 251 bodů  RADNIČNÍ SKLÍPEK

5.místo-U PARTÍKA (Svijany) 249 bodů  U PARTÍKA

6.místo-MIKROKONSULT (Plzeň) 243 bodů  MIKROKONSULT

7.místo-BARBORKA (Krušovice) 217 bodů  BARBORKA

8.místo-RADNICE M (Louny, Březňák) 208 bodů  RADNICE

9.místo-NÁDRAŽÍ (Krušovice) 178 bodů NÁDRAŽÍ


Porovnávací tabulka pro přehled kategorií HOSPODA a PIVO samostatně.

 

Dále pár slov k restauraci Kahan, výborná tanková krušovická 10° . 12° pouze v sudu. Velmi bystrý pan vrchní. Dále pár slov k Marjánce, na půl žena a na půl stroj, nijak ve zlém řečeno o  starší dámě co by majitelce. Hospůdka je její láska a  takto přistupuje ke všemu.Jen věkový průměr každodenních píčů piva se blíží k frekvenci Evropy 2.

Dále pár slov k Radničnímu sklípku, romantická večeře učitelek, žen na mateřské dovolené, důchodkyň s majetkem z restituce a mladičkých párů v prvních fázích vztahu.Toliko k zimnímu osazenstvu. Letní terasa to snad změní. Zlatopramen- velice zvláštní koncová chuť sladu. Někde v průběhu výroby došlo k chybě, ale přesto bylo pivo zvláštně dobré.

Dále pár slov k hospodě U partyzána, máte rádi Svijany? Není co řešit, přesto – vrchní nemá vůbec respekt.Štamgasti jsou štamgasti. Zdravíme starého plešatého pána od kterého jsme si chtěli půjčit na 20 minut židli. Osobně mám Svijany rád, ale už nezajdu. Ten pán tam opět určitě bude.

Dále pár slov k Mikrokonsultu, slečna točenářka piva velmi nevrlá. Až pan majitel nám otevřel salonek, kde jsme mohli v klidu hodnotit.  Za zmínku stojí i pečená žebra o kterých nám slečna řekla, že jsou s kostmi. Ještě jednou děkujeme za upozornění. Slušná Plzeň.

A o zbytku nebudu dále ztrácet slov.

Na konec jedno malé zaskočení, pro někoho možná zamyšlení. Tentokrát naše sčítací hospoda byl MUSIC KLUB v Mostě, který byl druhý v 5.PF. Jaký majitel-taková hospoda. Dříve Staropramen Granát, Staropramen nefil, Staropramen 11° , Stella a  zbyla jen 11° o kterou se nikdo nestará. Slečna majitelka by se měla probrat z tý diskotéky, vyndat si ty složený tepláky z hlavy, vyházet ty hašašíry co se motají za pípou a rychle začít něco dělat s hospodou. Nebo jí zbyde pouze facebook kam bude psát věty typu „měla sem upa suprovou hospůdku, mocinky toho litujánkuju, OMG,LOL“.

Už teď se těšíme do Žatce na 7. PF s podtitulem POCTA ŽATECKÉMU CHMELU

 

 

 

 

Komentáře k příspěvku

Webdesign: Kabris|NET