PHENOMENAS 11 : Louny
07.07.2013

Město Louny mají zajímavé historické centrum, ze dvou třetin obehnané hradbami. Za zmínku stojí chrám sv. Mikuláše z 15. století, postavený hutí Benedikta Rejta, Žatecká brána, středověké domy Daliborka a Sokolů z Mor. V centru lze nalézt také galerii, Vrchlického divadlo, kino Svět, knihovnu, stálé loutkové divadlo, bývalou židovskou synagogu a mnoho domů z přelomu 19. a 20. století.

Ve městě se nachází osm základních škol, zvláštní škola, obchodní akademie a gymnázium. Dále stojí ve městě za zmínku Kotěrova kolonie, most přes záplavové území z 19. století (na místě staršího ze 16. století), městské výstaviště a spousta dalších drobných zajímavostí.

Pivovar Louny a. s. je firma a bývalý pivovar v Lounech. Kníže Adolf Josef Schwarzenberg založil pivovar v roce 1892, když vykoupil várečná práva několika měšťanských domů a navázal tak na tradici započatou roku 1250, kdy město Louny várečné právo dostalo. V roce 2008 pivovar prostřednictvím nákupu Drinks Union ovládla společnost Heineken Česká republika, a. s.. Následná optimalizace výrobně-dodavatelského řetězce se nejprve projevila pouze sníženým využití stáčírny, která byla v listopadu 2009 nakonec kvůli špatnému technickému stavu a neefektivitě případné rekonstrukce uzavřena. Při další optimalizaci byl v lednu 2010 definitivně uzavřen celý pivovar a přeměněn na distribuční centrum a potkal ho tak stejný osud jako několika dalších pivovarů ve vlastnictví Heinekenu. Pivo Louny se nyní vaří ve Velkém a Krásném Březně u/v Ústí nad Labem.

To bylo pár faktůch. Teď zpátky k práci.

U Jíchů – k první hospodě patří naše ideová konfernce a další provozní záležitostě. Po tom všem můžeme začít hodnotit.
Vzhledem k vysokým teplotám, doporučujeme na terase u Jíchů vyměnit plastové sezení za dřevěné. Potí se řitě. Na druhý pohled velmi slušná, zaběhlá a léty prověřená hospoda jak pro zednické každodenní obědy, tak pro víkendové cool lemty mladých adolescnetů.
Příznivé ceny jídla i piva.
Točený Pardál a výstafka autíček, pár důvodů k návštěvě a zkrácení čekací doby na jídlo, která není nikterak dlouhá.

Bowling Nový svět – Z venku připomíná aquacentrum, uvnitř je to lepší, není tam voda, ale ani pivo.
Z nabídky osmi piv je pouze Mušketýr z Krušovic točený. Ostatní piva jsou lahvová. Tento poměr by si zasloužil otočit, nebo alespoň zpadesátněprocentnit. Při průchodu restaurací na terasu Vás zaujme možnost nahlédnout do kuchyně, vnitřní cihlově-dřevěné zařízení působí „všedním“ běžným dojmem. Naopak terasa je dokonalá. Bohužel na této terase kromě stolů a židlí není vůbec nic. Popelníky, podtácky atd. nedostanete ani vůbec, dále se  o obsluze zmiňovat nebudeme.  Vše je tak nějak lehce předražené, např. kuřecí řízek za 140 Kč.
Je ale vidět, že o celý komplex se někdo velmi dobře stará. Klasický příklad zlatého pozlátka, hodilo by se přerovnat si žebříček priorit.

Krizden bar –  V rámci možností umístěná hospoda-bar.
Krizden bar je jeden ze dvou výčepů v našem lounském výběru kde mají Louny, jak 10° tak i 12°. Místo od kterého nic neočekáváte jen ty sladké Louny. Malé nedostatky, jako neaktuální reklamy na pivní záležitostě, na pípě jsou jiná piva než na čepu. To je Vám ale fpodstatě jedno. Naopak překvapí bezbariérový vstup a v zemi upevněná oka pro přivázání psa či ženy. Ceny piva perfektní. Terasové předhospodno v letních měsících zdvojnásobuje počet míst k sedění. Pro lidi z blízkého okolí si myslíme jasná volba.

Sportbar ÁJA – Chtělo by se říct všechno špatně. Jak se říká – hospodu dělá obsluha. Zde je obsluha neochotná, neprofesionální.
Nabídka 6ti piv nás mile překvapovala, pouze do doby kdy servírka nevěděla která piva to jsou a do zjištění, že jsou na čepu pouze dvě a jedno z nich je Plzeň 12°. Nemělo cenu vysvětlovat jak to s tou Plzní je.
Sportovní vyžití je tu ale obrovské, přes zumbu, tenis až po skatepark. Sobotní odpoledne působilo až kolotočně. Z každé strany jiná hudba. Ale nic proti ničemu, sportem ku zdraví.
Určitě se ale vrátíme, doufáme že už do nového mini pivovaru.

Formanka –  Formance by pomohla finanční injekce, třeba ze Svijan, nebo z Černé Hory. Jejich piva úplně plná a bez problémůch. Klubově vyhlížející prostředí ze svérázným obsazením. Koncerty na víkend, džůboks přes týden, automat na cigára na každý den.
Asi byste tu nečekali jídelní lístek, ale ceny i jídlo – prasečí guláge s kneklíkem za šedesát pjet. V pořádku.
Pokud to takhle Formance vyhovuje, nemáme nic proti.

U Somolů –  Pivovarnické prostředí s krásným prazdrojáckým štítem, točí Březňák, Louny a Zlatopramen, co to ? Proč se netočí Plzeň?
Nepochopitelnost, která zřejmě nikomu nevadí. Piva ale velmi dobrá, kuchyně taktéž.
Potěší i venkovní terasové posezení na ulici pod lounskými slunečníky před „plzeňskou“ hospodou.
Tip pro Vás : WC jsou za clonou a neoznačené.

U Žida – Opačný problém s názvem na štítu má paní majitelka  U Žida, ona ho tam chce a s památkáři o něj bojuje dobrých 19 let. Držíme palce, aby vše dobře dopadlo a byli jste lépe k nalezení 🙂
První pocity při vstupu ve Vás budou budit bludišťojidním dojem, ale po rozkuku tak nějak všechno do sebe zapadne a budete se cítit dobře.
Rychlá, perfektní obsluha Vám nabídne pivo Kozlového typu, jak světlé, tmavé. Prostě všechny. Velký chválivý důraz klademe na kuchyň, moc často se nám nestává, že všechny jídla jsou na stole naráz a velmi rychle. A jak čekáte, naprosto perfektní. Historie domu o které máte možnost si přečíst, má také něco do sebe.

Černý kůň –  Krásná irská hospoda + krásnější terasozahrada. V ten večer s rožnícím se vepřátkem. Představte si, že piva která nabízejí – točí. V tento večer málo viděný jev. Plzeň, Gambrinus, Master, Guinness. S posledním jmenovaným jsme měli problém, byl zkyslý. Bez sebemenšího zaváhání byl ale vyměněn za poctivého Mastera. Irish pub, hotel, zahradní restaurace, 3D kino. Vše je u Černého koně dostupné. Takhle si většina lidí představuje svojí domácí hospodu. Druhá většina by si ale vybrala poslední na seznamu a to je –

Šalanda – Nejlepší nakonec, vítěz 11 PF v Lounech.
Další z perfektních krušovických tahů. Restaurace jako ze 30tých let, jak stylově, tak atmosféristicky. Pivo špičkové, vymazlené si postavíte na porculánový podtácek, který si můžete zakoupit jako suvenýr, zakoupil jsem.
Obsluha profesionální bez ohledu na naše uskupenství. Pokud budete hledat chyby, tak snad jen terasa byla ušitá horkou jehličkou. Jak všichni víme, dřevo má velké tepelné akumulační schopnosti, proto když sedíte na terase u dřevem obložených stěn, potíte se jako prase. Doporučujeme doladit do dokonalosti 30tých let. I když si myslíme, že dřevo mělo akumulační schopnosti tenkrát stejné jako v současnosti.

 

Výsledky 11. Pivních Fenoménů – LOUNY
maximální počet dosažitelných bodů  540

1. místo-ŠALANDA 402 bodů  http://www.restauracesalanda.cz/restaurace/salanda-louny

2.místo-U ŽIDA 387 bodů  http://www.restauraceuzida.cz/

3.místo-ČERNÝ KŮŇ 385 bodů  http://www.hotelcernykun.eu/

4.místo-U SOMOLŮ 318 bodů http://www.restaurace.cz/louny/restaurace-u-somolu.html

5.místo-U JÍCHŮ 314 bodů  http://www.ujichu.cz/

6.místo-KRIZDEN BAR 308 bodů  https://www.facebook.com/pages/Krizden-Bar

7.místo-FORMANKA 260 bodů  http://www.restaurace.cz/louny/formanka.html

8.místo-SPORT BAR ÁJA 252 bodů  http://www.pivozloun.cz/foto-3/sportbar-aja-soucasnost/

9.místo-BOWLING NOVÝ SVĚT 207 bodů http://www.bowlinglouny.cz/

 

 

 

 

 

 

3 komentáře k článku “PHENOMENAS 11 : Louny”

  1. Radek Taraba říká:

    V podstatě s Vámi souhlasím, děsí mne, že za Ájou, kterou spoluvlastním je už jen Nový svět, ale tak to prostě je, pokud někdo dělá něco, co ho nebaví. Ta slečna, která Vás nejspíš obsluhovala už u Nás nepracuje a my naopak pracujeme na znovuzískání dobrého jména. Přijďte se podívat na podzim, kdy otvíráme pivovar, věřím, že se Váš názor změní, až posedíte.

  2. Tomáš Kabrna říká:

    Zdravím, jak je již v článku uvedeno, do Loun se vrátíme. Bude to tedy na podzim a to do Vašeho pivovaru.
    Rádi budeme měnit názory o kterých se jistě zmíníme. Pokud bude dostatečno informací o otevření ( což je zásadní ) můžeme se sejít a poslechnout si Váš příběh „Jak pivovar budovati“ .
    Naviděnou u půllitru Zlouna.

  3. Milan Kabrna říká:

    Ahoj Radku, předně díky za reakci.
    Do Loun jsme jeli z několika důvodů. Jedním z nich byl i pivovar, který budujete. Škoda, že ještě nebyl. Určitě by byl dojem lepší. Bez ohledu na výsledky těchto Fenoménů si však musím postesknout, že v Lounech zkrátka není podnik zaslíbený pivaři. Podnik, kde by bylo 6 píp, na nich 3 stálá piva a na zbylých pípách by rotovala vždy 3 piva z malých pivovarů. Ovšem nejen ležáky, ale i speciály, sezónní piva. Přes léto pšenice, witbier, ALE a na podzim a v zimě bocky a silné IPAy. Věřím, že taková pivní nabídka, podpořená profesionálním personálem, milým prostředím a dobrou kuchyní je klíčem k úspěchu. Tento způsob vedení podniku nemusí být zákonitě o velkých investicích. Je to především o zapálenosti majitele a motivaci personálu.

    Ostatně, příkladem může být Šalanda. Koncept profesionální obsluhy, dobře ošetřených piv a prostředí 30tých let boduje.

    Naše zkušenosti ze všech hospod, kterými jsme prošli nám dávají právo tvrdit, a Ty to jistě potvrdíš, že hospodu dělá z 90% personál. Když je personál milý a vlídný, když si každého hosta váží a dá mu to najevo, má majitel vyhráno! Tak to zkrátka je.

    Přeji Ti, abyste pivovar dotáhli bez komplikací do podoby, která Vašemu podniku otevře jiné obzory, možnosti a příležitosti.

Komentáře k příspěvku

Webdesign: Kabris|NET