Bruxx: Pivo a mušle
07.08.2014

10455849_10204431288365128_168596811993099150_nKrátká reportáž z dlouhého dne by mohla začít třeba tím, jak jsme domlouvali termín. A když už byl asi tak půl roku domluven, stalo se, že jedna naše členka nemohla do Prahy přijet. V průběhu odpoledne a večera, jsme na StajlANALitiX několikrát vzpomněli a mnozí z nás poslali i tklivou SMS. Nu což, do BRUXX půjdeš jindy! Pivu a mušlím neutečeš!

Bruxx je restaurace, která byla otevřena 20 března 2014. Je to poctivý kus Belgie v srdci Prahy, přímo na Náměstí Míru. V nabídce najdete přesně takové věci, které Vám Belgii přiblíží na první dobrou. Standardně mají vždy 8 točených belgických piv + jedno tuzemské, mnoho lahvových – zkušený milovník belgického piva totiž ví, že ta lahvová nabízejí další level a pochopitelně v neposlední řadě výbornou kuchyni s velkým množství pokrmů.

Občanské sdružení Pivní Fenomény, navštívilo Bruxx v sobotu 5. července odpoledne. Tentokrát se ovšem nejednalo o hodnocení restaurace v duchu fenomenálních pravidel, neboť, jak pozorný fanoušek jistě ví, Pivní Fenomény se orientují spíše ležákovým směrem. Náš Generální ředitel spolu s Markétkou již tuhle belgickou oázu navštívili a tak se rozhodli uspořádat Fenomenální trachtaci spojenou s jistou edukační činností stran poznávání svrchně kvašených piv, právě zde.

Rezervace je v zde nezbytná, takže nás u vchodu přijala sympatická slečna ve stejnokroji a usadila nás na naše místa. Ihned přišel číšník, který se o naše potřeby staral bravurně po celou dobu naší návštěvy. Byl opravdu pohotový a stačilo jen naznačit a naše přání byla splněna. Ochutnávali jsme z točených a lahvových piv:  Mort Subite Peche Xtreme, Kasteel Rouge, Timmermans Peche, Orval, Delirium Tremens, Karmeliet Tripple, Bacchus Framboise, a Hopus. Pokud by ctěný návštěvník chtěl, může využít i služeb Roberta – pivního someliéra. Ten je schopen přímo na tělo sestavit degustační menu, případně doporučit konkrétní pivo ke konkrétnímu pokrmu.

Co se kuchyně týče, Belgie je známa především mušlemi a ústřicemi, svými hranolky s majonézou a pochopitelně waflemi a pralinkami. Měli jsme Moules Marinières à la crème / Slávky à la Mariniere se smetanou, Moules, Coques, Coquilles de Rasoir / Slávky, srdcovky a mušle Jack Knife, smažené belgické hranolky a navrch ještě Huîtres / Ústřice – Les Fines de Claires des Marennes Oleron. Oleronky naši ředitelé pojmenovali jako srkáče a shodli se na tom, že jsou fakt nejlepší. Nemá cenu šetřit a dávat si Les Fines de Claires, které jsou levnější, protože jsou výrazně menší.

V průběhu večera jsme se ještě několikrát zapovídali s manažerem restaurace. Setkání to bylo příjemné a povídání o filozofii restaurace velmi poučné. Když nastalo loučení, věděli jsme, že tenhle podnik je opravdovým rájem pro všechny, kteří chtějí posunout své gastronomické a pivní obzory někam dál, někam výš!

P.F.

Komentáře k příspěvku

Webdesign: Kabris|NET